Nuffnang Ads

Sunday, January 23, 2011

so yesterday

dua tiga minggu lepas terjumpe dengan kawan sekolah dengan junior kolej (kolej kuantan) ..yang sekolah, memang lama gile xjumpe..lepas SPM ( 2001) , memang kami langsung tak jumpe walhal kami berasal dari negeri yang sama..mungkin sebab dr tahn 2004 sampai sekarang , aku banyak menghabiskan masa di luar negeri (belum sampai tahap menetap di luar negara lagi LOL)..so, banyak jugak la aku ketinggalan dengan perkembangan semasa kawan kawan (sorry) .. dia tegur aku lain dr zaman sekolah (ini jawapan agak negatif hehe tapi benar) ..dia cakap aku makin berisi dan muke agak lain (maksudnya tak licin macam sekolah dulu)..okey yang ni aku akan cite lepas ni.. dan lepas tu, dalam beberapa hari kemudian, aku terjumpe junior kolej and dia tegur akan perubahan aku (yang ni positif ^_^) ..


ni kisah benar ..bende ni da berlaku dekat diri sendiri .. niat  nak share dengan semua , jangan terlalu ghairah nak putih ke, nak licin kulit ke..tapi yang paling penting untuk putihkan kulit dengan cara yang tak sihat..serius..jangan jadi macam aku..menyesal dikemudian hari T T .. nak cantik tapi tak dapat, duit da abes banyak mana..duit sape yang abes? duit mama ayah aku jugak..tu bukan ke namanya menyusahkan orang T T .. so please, be careful..


aku paham,remaja terutama perempuan, nak nak sekarang da jadi trend nak cantik macam fatin liyana(sekadar amek contoh) .. semua orang kenal kan fatin..kalau kite tgk kulit fatin, cantikkan, gebu..yang penting flawless dan takde jerawat..zaman aku dulu blog ke facebook ke tak berapa popular lagi (mungkin aku tak terdedah dengan bende ni lagi) ..tapi aku terpegaruh dengan cite filipina.. serius weh zaman aku takde lagi cite2 indon nih..yang fofuler ialah filipina atau thailand..bayangkan kulit dorang macamana..flawless kau aku cakap.. kalau nak ikut zaman sekolah, alhamdulillah, aku xde la masalah jerawat macam kakak aku..tapi tu lah aku, manusia yang tak pernah nak bersyukur dengan apa yang ade..sobs.. so, maknanya lepas aku SPM and STPM, boring2 dok saje kat rumah, aku beli satu skin care (aku lupe nama brand tu tapi yang pasti bukan baby face) ..from filipina.. ni terpengaruh dengan makcik dan sepupu belah ayah..serius kulit dorang memang putih melepak..flawless tayah cakap la..sampai timbul urat2 merah kat pipi..mama tegah aku pakai sebab mama tau kesan bile pakai bende2 ni..tapi biasalah..ghairah nak dapat kulit putih macam minah filipina, aku abaikan nasihat mama..


okey jom terjah gamba pulak..cite saje xjadi..semua gamba tak edit..sebab nak tunjuk kesan sebenar lepas pakai brand tu and motif gamba besar besar tu sengaja..nak suh LAGI nampak apa yang nak diceritakan ahahaha


                    (2002) - aku dua dr kanan dan sedang duduk .gamba diambil terus dr facebook..

copy right dr riki ekekke

ni rumah sukan..tun perak..ade pegang jawatan sebab tu masuk majalah sekolah..eheheh



copy right dr riki..kawan rapat selepas sheera..dah termaktub sejak dari azali muke memang bulat =.= (muke sun burn sebab time ni lepas sukan..gune perkataan sun burn macam la pegi berjemur )

cube tengok gamba kakak aku dengan aku




aku - suke biru
dia - suke merah


aku - muke bulat macam epal
dia - mke bujur macam telur

aku - kerdil
da - normal

hehehehe



cube jugak cari gamba gamba sekolah tapi time ni aku tak suke bergamba dan faktor takde friendster apatah lagi facebook, so banyak gamba diambil dengan kamera kodak..maknanya cuci gambar taruk dalam album..ni satu2nya gamba yang aku jumpe dalam page alumni sekolah aku .. tu la aku..xpernah pakai bedak, foundation apatah lagi..bayangkan aku sampai sekolah menengah,aku hanya cuci muke dengan DOVE je..tu pun waktu tingkatan empat..sebab dahi aku penuh dengan bintik2 kecil (bukan jerawat pun) .. lepas tu okey balik..time tu kire cukup sempurna bagi perempuan..tinggi 146cm, berat 39kg da cukup tapi dek tak bersyukur dengan apa yang aku da dapat, aku beli jugak brand tu..


pakai brand tu tak jadi pun dekat muke aku..pakai je terus terbakar kulit muke aku.. DAN paling menakutkan muke aku terus naik jerawat batu ! bayangkan, hidup selama 20 tahun, aku tak mengalami masalah muke dan berat badan..


ketara bile aku masuk kolej di kuantan..time tu kulit kakak da makin pulih dan macam terbalik pulak..kulit dia mulus, jerawat takde..pernah senior aku (kak eim) puji kakak aku..dia cakap kulit kakak aku macam bidadari (bayangkan kalau orang cakap MACAM BIDADARI, memang cantik) so, aku lagi tertekan..time tu memang aku tak pakai pape kat muke hatta bedak sekalipun.. 

sem 1 waktu first perjumpaan peer guidance club (PGC)

(aku pakai baju putih dok dekat dengan pintu dan tong putih).nampak kan..kulit aku jadi gelap da kalau tgk dekat lebih kurang macam terbakar (sun burn pun boleh)..time ni xreti lagi gune software adobe photoshop ke, photoscape ke yang boleh bloom kan muke biar cerah bercahaya(gile xberkembang ahahaha).. serius time tu self confident langsung takde..tapi aku bersyukur..aku dikelilingi kawan2 yang tak memandang pada paras rupa..serius..fasa ni lah paling aku enjoy dan aku kenal apa itu sahabat sejati ^_____^ (rindu saat ni) ..tgk, banyak mana aku tulis perkataan serius thehehe


last sem 1 waktu lawatan di sarawak.


time ni klit still terbakar.. tapi hitam tu agak kurang.. da bole cover muke dengan bedak walaupun tak rata..muke jadi berbelak (maknanya tak serata)



jangan tetipu dengan gamba ni..padahal kat luar memang bersepah parut dengan jerawat batu yang berwarna hitam (jerawat tu dok dalam kulit je, so xdapat keluarkan nanah..jadi, xleh nak wat apa2 melainkan pegi facial kat kedai) and masa ni berat badan da setat naik heheheh





masuk sem dua, muke terbakar da okey.. tapi jerawat dan parut still tak ilang walaupun pakai  kosmetik berjenama ( buatan malaysia) ..aku pernah jumpe pakar kulit, dia cakap kesan brand luar negara tu kuat sangat so, kulit aku memang amek masa yang lama nak pulih




ni lupe sem berapa..muke setat terbakar balik..sebenarnya muke hampir jadi nipis..so, bile kene panas sket mesti hangus (sun burn)..so, bedak xleh pakai..kalau x, naik jerawat on the spot (seksakan) T T ..memang seriusly, sepanjang diploma, memang xpenah merasa kulit flawless..time tu ade boy friend tapi less self confident sebab fizikal tak okey.. :)

tapi, bile waktu 2 semester sebelum abes dip, tawakal dalam hati nak pakai satu produk (keluaran bumiputra)..serius memang hati kering je cube..tapi ajaibnya..memang serasi kot dengan muke..mungkin sebab hampir 3tahun saya xpakai pape produk, cume bergantung pada ubat, pencuci muke dan krim pakar kulit..tu je..so, saya rasa memang serasi gile..semua pakat tegur..gile bangga :) :) ..memang time tu saya jaga sangat2..pantang pun ade sebab tanak jerawat naik (eh tetiba bahasakan diri saya pulak..nak jadi lemah lembut kejap, konon nya lah)

 hati girang bile jumpe pantai (nak nak teluk chempedak hehehe)

opss..time nih gigi tak polish agi..so sangat buruk hehehehe



 ade satu tahap aku nak pakai tudung ni je..nama pun ladyinblackwhite kan..ye dok ^_^
time ni, langsung tayah pakai bedak..macam balik ke zaman sekolah..happy je ase..parut yang ade kat muke dah 3 tahun ilang macam tu je..memang kalau abes je product tak kire toner ke, foundation ke, aku sanggup ikat perut asal aku dapat beli ( produk memang kene dirahsiakan..kalau bagitau, naya aku kene saman..tapi tula hakikat..aku yang alami sendiri..memang serik gile) ..bile balik je rumah, kakak terkejut tengok perubahan dan dia pun beli jugak product tu..kami gune produk tu tanpawas was sebab label produt tu memang sah sah made in malaysia dan paling penting HALAL..


tapi bile da hampir setahun aku pakai product ni, aku perasan produk ni da macam tak serasi dah dengan aku..contohnya, selain toner, prodk ni ade dua lagi toner khas untuk hilangkan parut dan mematikan kuman jerawat..sebelum ni, kalau aku ase jerawat mcam nak naik je, aku terus pakai toner khas dan krim then okey..tapi bile da lama pakai, macam da tak immune dah utk kulit aku..last skali terus naik jerawat balik..mendadak pulak tu..time tu aku da abes dan tengah praktikal..hati ni tak tau da ape rasa..rupanya, agak lama lepas tu, keluar berita produk keluaran mereka ade campuran Hydroquinone.. sabar je lah..kite ingat kalau dah produk keluaran negara kite sendiri pastu pengasasnya pulak bumiputera, mestilah percaya..tapi pengalaman yang da ade, kesimpulannya, memang kene siasat betul2, selidik, dan jangan mudah percaya 



 putih tu still ade tapi da setat naik jerawat dipipi dan dagu



kalau pakai bedak, mesti berbelak..muke da xflawless daa..bekas parut pon jelas




kesimpulannya, ini pun aku ingatkan diri aku sendiri jugak..bersyukur dengan apa yang kite miliki sekarang..kalau Tuhan tarik apa yang da Dia pinjamkan untuk kite, memang kejap je boleh hilang..jangan riak, jangan takbur dengan apa yang kite miliki.. so, sekarang aku da tak percaya pada produk tu semua..skang pakai sabun farmasi (lupe nama apa tapi produk ni dibuat dr kapur..bagus utk jerawat..nanti aku update balik nama sabun tu)..krim memula pakai olay tapi time exam ritu aku tension, naik jerawat and xsesuai dengan kulit aku..berminyak :) , so aku pakai safi tudung biru..nanti nak tuka safi rania sebab aku pun bukan umur remaja dah he he he..dan yang paling penting, jagalah kuantiti air tu..sama macam sophie dan fatin liyana jugak :) .. baca entry mereka dan memang berhasil utk mereka..lepas aku amalkan, alhamdulillah, kulit jadi lembap then jerawat memang da kurang..parut still ade..skang pakai mederma..da dua tiub da pakai..mederma sebenarnya lambat tindak balas tapi memang jadi..aku da nak dekat setahun jugak da pakai mederma  


pakai safi then terus keluar..simple je idup



so, lagi sekali nak pesan, jangan terlalu mudah terpengaruh dengan iklan.sama lah dengan ubat kurus lah..set pemutih la..nak tau benda2 macam ni, cube rajin2kan diri BW ke blog nih..mesti semua da tau sape empunya blog neh..key lah..esok nak kene kejar train..tau la kan weekend macamana..tapi kalau ari sabtu, memang ampunlah aku nak naik public transport..sebab tu aku selalu ponteng kelas ari sabtu ^______^
gud nite :) :)


ha..lagi satu..kan kat atas aku ade mention pasal aku suke tgk pelakon siam dengan filipina punya kulit kan..skang aku gile admire dekat si cantik korea..lelaki kat sana pon muke da macam  perempuan..perempuan apatah lagi..macam doll..adeh..tapi jangan terpedaya wahai tuan blog.. tu semua palsu..cosmetic surgery je semua..kecuali dae sung ahahahha


bai :)

3 comments:

s b 1 8 9 1 1 9 said...

hehe...memory...

cik sepet said...

aah..kenangan ahaha :) semua gamba dalam album..10x upload gamba tu riki

s b 1 8 9 1 1 9 said...

hehe...same2...gmbar2 kenangan ni mmg kena share...br la sama2 bleh rasa blik indahnya kenangan tu..btul x..?hehe

Loading...