Nuffnang Ads

Thursday, October 20, 2011

the one that got away

baby,thanks for everything

alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar..grade tahun ni lebih bermakna..alhamdulillah.. 1 weeks to go..Tuhan, permudahkanlah urusan yang maha besar selepas  ini..permudahkanlah perjalanan hidup kami seterusnya..

g KL ari rabu minggu lepas lg padahal konvo aku ari sabtu..sebab imi kene amek jubah last date ari khamis..so jalan2 dulu di kl..chenta bertolak dari jb ari jumaat lepas kerja..terharu sgt2 sebab sebenarnya sabtu ahad chenta on call tapi sanggup cuti ari sabtu semata2 nak pergi konvo aku..terharu..pastu hari convo lak,chenta yg sampai dulu dekat PICC (walaupun tido bape jam je malam tu)
 
alhamdulillah,walaupun ni kali pertama chenta hang out bersama keluarga aku, chenta bole bawak diri..kira bole masuk geng..yg kelakar, bile aku tinggalkan dia bersama mama ayah waktu aku dok dlm dewan, chenta bole stay bersama mama ayah,siap g breakfast skali (aku xsempat nak breakfast sesama sbb aku kena naik masuk dewan kul  8pg lagi)
 
yang paling haru,time kalut2 tu, aku langsung tak  terpikir nak bawak hand phone skali..tanya chenta perlu ke bawak beg naik atas, dia cakap takyah..dia boleh tolong pegangkan beg aku (serius terasa sweet sgt2 sebab tak pernah ex boyfriends aku tolong bawakkan beg /sangkut beg aku kat bahu)..first time tgk chenta bawak beg cam comel sgt2..

dah bile tak bawak handphone,mule la gelabah ayam bile da abes majlis..macamana weh nak cari mereka dalam 4ribu org yg ada pada masa tu..gile tawakal..tapi,apa perasaan bile tengah turun escalator, kau tengok wajah org tercinta sedang menunggu dibawah dengan muke yang risau? bile aku g dekat chenta, terus dia pegang tangan aku sebab waktu tu org kat PICC tu tersangat ramai..terasa aura kasih sayang disitu..thanks bee..

dinner di alamanda (penang village) then kami separate sebab aku dan chenta nak cari jam hantaran aku yang tak jumpe2 lagi (sobs) ..tapi dah namanya lepas makan, serius lucu sgt2 bile chenta ngadu dia ngantuk sgt2 sampai kami duduk kejap di ruang legar dekat ngan air pancut tu,terus chenta lelap..akulak cube lense baru dia (serius best) 

mangsa keadaan


lepas chenta bangun,survey kejap pastu balik..chenta antakan..waktu tu da dekat maghrib,chenta naik jap home stay, poo poo then solat..buatkan air utk chenta sampai chenta terlekat kat rumah tu..janji nak balik lepas maghrib,tgk2 dekat kul 10 jugak la chenta gerak balik jb..semata2 ralit dok borak ngan abang ipar dan ayah..time dorang borak,aku dok peratikan je chenta ngan abang ipar..terasa damai je sebab sebelum ni chenta ada mengadu pasal macamana nak masuk ngan abang ipar (chenta selalu rendah diri)..tapi bile da berborak (lupe,ni first time chenta jumpe abang ipar sebab time tunang dulu,abang xde dlm majlis sebab out station),mereka terus bole ngam..sebab ye lah, abang keje baiki mesin, chenta keje guna mesin..abang suke kereta, chenta lagi lah (adoi,bawak kete cam nak drift je..tangan kene jadi ketam baru reti nak slow)..

teringat kata2 mama waktu mama borak ngan makcik2..hidup aku ngan kakak memang sama..wpn aku lambat sket amek diploma,tapi still dalam bidang yg sama dengan kakak (akaun),amek degree pn dalam bidang sama (aku major business in IT, kakak business marketing), jodoh pn sama (abang ipar dan chenta terlibat dalam mesin2) dan muke abang ngn chenta pn memang hampir sama bentuk (cume chenta kurang cerah sket he he he ).. dan yg paling penting, mama ayah restui semua (alhamdulillah)


27.10.2011 - we`ll waiting for it


surprised dengan bunga berbalut purple
thanks bee !


 

Friday, October 07, 2011

everyday i love you


the making of


balik awal sebab ada urusan dengan sekolah pasal bayaran perkhemahan..sebelum solat jumaat, chenta call time dia nak pegi beli makanan sblm solat..borak2 then chenta ada pesan hujung minggu ni dia busy..ade conference seluruh jb and dia salah sorg yg kene handle conference tu..jd si tukang amek gamba la pulak sbb boss dia mintak tolong..seronok lah chenta sbb bole test lense baru tu hoho

sian chenta..minggu ni minggu paling boring sebab roomate dia akan kawen 8hb ni(erk..esok da pun)..so, roomate dia busy la wat persiapan dan jantung da da dup dap dup dap (chenta ckp turn dia akan sampai hujung bulan ni hihi..nakal!)..so, da xde crime partner da kan hee..selama ni,dengan si roomate tu la chenta dok ke hulur hilir sesama..makan sesama..main badminton sesama...main bola tampar sesama..keje department yg sama..mujurlah hujung minggu terselamat sebab ada conference tu..

chenta dok pot pet pot pet pasal sedih xde org teman dia, terkeluar lah pasal benda ni, yang buat aku jd blush2 la pulak bile dengar (gedik)..chenta cakap minggu depan walaupun dia still sorang tapi hujung minggu dia turun kl sbb ada 'orang tu' konvo (dan lagi nak perli2 huh) dan minggu seterusnya dia balik kb dan minggu tu dia da x pegang status single da..dan minggu satu2 lagi tu chenta akan bawak teman balik ke jb..so,pasneh dia TAKKAN SUNYI DA..

bunyi cam gatal x?

aku ada sampaikan perasaan hati aku sbb skang chenta da kurang cakap i miss u
jawapannya
"kalau b sokmo ckp,nanti syg da tak teruja"

dan

selalu sangat tanya dia dengan soalan bodoh
"baby, betul ke baby nak kawen ngan syg?"
"asal tanya camtu syg bb ni?"
"betul ke da dekat da kite nak kawen ni b?"
"ish..syg nih..nape nih?"

...............
aku salu gantungkan jawapan aku
betul jugak kan..aku salu ngengade haha..okeybai !

Wednesday, October 05, 2011

Fly

bz dok kumpulkan maklumat pasal konvo..macam2 hal yg berlaku..sampai satu tahap cam menyampah la pulak..sampai satu tahap aku da bagitau mama aku tanak g konvo..pihak pengurusan memang suke menyusahkan kami..sejak dari masuk sem sampai nak abes sem..yg klaka semua dak2 yg nak konvo sumpah bia kolej tu terbakor je..asyik nak amek duit kami je..huh! tak mengenangkan amek transkrip ngan omputih (dean coventry sendiri yg akan turun mesia nak kasi scroll tu), mama ayah yang berharap nak tgk aku amek konvo utk degree dan chenta yang teruja nak tengok aku pakai jubah yang macam cite princess hour tu, memang aku tanak g konvo


dia yg selalu ada


alhamdulillah, chenta da makin sihat..bile dengar je ringtone jaiho tu, terus angkat sebab terlalu excited..makna panggilan itu adalah chenta bole berborak da sbb tonsil tu makin surut..waktu tengahari dan balik kerja adalah waktu yang paling aku tunggu sebab time tu chenta akan call sebelum pegi lunch dan sebelum balik..rutin tu da jadi normal balik...

cuaca membantutkan kami utk guna skype..da cuba tapi salu fail dan gamba jadi statik..so,kami gunakan medium fb chat utk berborak..kadang2 xperlu call sepanjang masa..hidup kena kreatif hee..akui, aku xmatang untuk permulaan hubungan ni..bagi aku, call tu wajib setiap hari..msg sepanjang masa..tapi, bile da bersama chenta, aku sedar, benda tu xsemestinya kena buat..cukuplah dlm sehari tu, kejap2 je call dan msg pn untuk benda yg perlu..

tadi chenta imbaskan kembali cerita kami waktu mula kenal..serius malu..bercerita kembali pasal jodoh buat aku teringat kawan aku suka sgt guna perkataan ini

kite rasa sesuatu tu elok utk kite padahal ia sebaliknya
kite rasa kisah tu kite tak suka padahal perjalanan kisah tu lah yang terbaik

tadi chenta bgtau satu rahsia.. macamana chenta terdetik hati untuk hantar rombongan meminang sedangkan aku da bagi kata putus aku xkan kahwin dalam masa terdekat? ..disebabkan mimpi aku tentang ular..malam tu seperti biasa lepas solat istikarah,aku akan terus tidur (selalunya aku akan wat lepas solat maghrib dan tidur) dan terjaga dalam pukul 11 lebih..bangun tu terus aku texted untuk someone..ceritakan pasal mimpi..sebab someone tau aku seorang yg takutkan ular..tapi tiada balasan..bangun, g solat isyak dan aku cuba lelap balik..tetiba henpon aku bunyi..tgk2 chenta call..sekadar angkat dan borak ala2 kadar, aku terlepas cakap pasal mimpi tu sbb chenta tanya aku da tidur ke (dia noticed suara aku) ..so, dari situ dia mula memberi kata2 kias..chenta ada ckp,memula memang dia da putus asa tapi malam tu xtau kenapa dia ase masih ada harapan..

bile dengar dia explain mcm tu, aku tetiba rasa sebak..serius..lepas je kami jumpe bersama keluarga masing2,aku nekad aku tanak rapat ngan chenta sebab aku xyakin boleh pergi jauh..yelah,,kami baru je kenal dalam seminggu dua, tetiba dia nak hubungan kami lebih dr seorang kawan..tapi, kite merancang kan..Yang diatas mengetahui segala2nya..segala hal2 penting, aku xpernah share dengan chenta sbb aku akan share semuanya dengan someone..contohnya, bile kakak aku pregnant,aku terus call someone walaupun aku tau,waktu tu dia tengah bercuti..betapa pentingnya someone pd ketika tu..tapi kan,chenta ni macam ada satu ikatan jiwa dengan aku..setiap perkara penting untuk aku berlaku,chenta akan rasa dan dia akan message aku..dan aku turut kongsikan berita tersebut bersama chenta..tapi tak seistimewa mcm someone..aku hanya share melalui message,dan tak terdetik pun utk call (mmg waktu tu,chenta yg banyak call dan message aku..aku hanya call waktu aku nak jelaskan kedudukan hubungan kami..itu je)..dan setiap patah kata dlm msg tu aku dapat rasa betapa excitednya perasaan chenta bila tau kakak aku pregnant..excited dia tu mengalahkan aku..serius aku dapat rasa..sebenarnya banyak yg chenta da lakukan tapi aku je yang buta mata hati aku..ya..mungkin dengan cara chenta..kesungguhan chenta utk kenal aku buat aku jatuh suka dengan dia..dia selalu ada..dia yang tak pernah gagal tau perkembangan diri aku..buat kami rapat..


kite rasa kite sayang orang tu padahal ia sebaliknya
kite rasa tak suka pada org tu padahal orang tu lah yang terbaik


aku dah tutup cerita lama
buku lama
walaupun dulu pernah jadi yang teratas dihati sekalipun
sekarang, chenta segala2nya

insya Allah..hanya dia




okey bai

Tuesday, October 04, 2011

dont forget about us



 
mms gamba sbb nak tunjuk baju+seluar utk letak atas hantaran..chenta mmg seorang yg teliti

babyyy..happy born dayy...harap kehidupan yang bakal kite lalui bersama selepas ini akan sentiasa ceria dan bahagia..walaupun ada rintangan, masalah, harap sangat kite boleh tempuhi bersama..insya Allah susah senang kite bersama..insya Allah
Sian..time nak sambut hari kelahiran ni la chenta kene tonsil..semalam cakap pn cover2..skype pn tgk muke monyok..sedih lak ase sebab xde dekat ngan dia..atleast kalau da dok sama,bole la tgk2kan dia..chenta ckp nak MC arini tapi dek mengenangkan cuti da tak berapa banyak, cukup2 utk cuti majlis dan honeymoon, so gagahkan diri g keje..da paksa petang ni wajib g emergency room..jumpe doc, pastu inject (kalau aku? mmg takkanlah..memang ngeri kalau bab2 jarum ni..tingat time g amek ujian HIV, tu pn aku da nak nangis sbb misi cucuk jari tengah,bukan jari manis..abes bengkak seminggu..mmg aku alahan ngn jarum) ..mujur keje kat spital..sng hati aku..

alhamdulillah..persiapan hampir 80%..door gift da siap diikat ribbon..semalam jugak aku siapkan langsir..sebenarnya aku serabut..sampai da ada krisis ngan mama..penat sebenarnya uruskan majlis ni..serius, waktu uruskan majlis sepupu2,kakak, aku xrasa sepenat ini...keadaan ni mmg amat biasa..tibe je turn majlis kite,mmg amat penat..so, tinggal nak set up bilik (pasang langsir, basuh carpet, basuh bunga) , then siap..nanti nak g konvo, balik memang semua da siap sepenuhnya..tinggal hantaran je sebab mama nak wat ngan fresh flower..so,malam sblm akad nikah, mama akan gubah semua..belah aku dan belah chenta

hari ni krem kaki..datang bulan selalu macam ni..kakak cakap aku kurang minum air susu..kebetulan tadi ribut gile dekat bachok..well, aku kan takut dengan petir dan kilat, texted chenta(geram nak call tp aku tau,waktu tu memang xleh call sbb chenta dok dalam bilik radiation utk merawat patient) mengadu apa yg patut dan chenta tenangkan aku..takut weh sebab waktu tu dah la kat resort tu aku sorang2 je dok jaga..serius takuttt..muka aku?alhamdulillah..dekat parut tu da gelupas..tunggu salin kulit baru, then semua akan okey..

miss u baby

Sunday, October 02, 2011

SUN-day





rindu :(


chenta da bertolak balik ke jb..balik kb semata2 mau kasi barang utk hantaran dan mau jumpe sama aku..tak berapa excited nak jumpe sebab keadaan muke yg sgt lah teruk ! bile je naik kereta, chenta ingat aku demam campak  T_T ..bile dia nak borak sambil bawak kereta (dia suke sgt bile bawak kereta, tengah borak mesti kepala dok teleng2 nak tgk aku..bahaya okey cara tu), aku mesti toleh ke sisi kiri sbb tanak dia tgk muka..last2 bile dia kasi ayat " pd b, muke jatuh no 2..yg penting dalaman tu molek" baru aku ada keyakinan untuk berborak sambil tenung muke dia..maaf, sifat rendah diri aku masih tebal..sobs..

teman dia ambil gambar passport utk kad nikah, tukar family plan ke government plan (serius murah !) ,dan chenta dapat iPhone secara percuma ! jeles gileeee..patutlah sebelum ni beria nak belikan aku samsung galaxy tab sebab dia tanak dia sorang je tuka phone baru..tapi, tak terima pelawaan dia sbb bagi aku, banyak lagi duit yang kami akan pakai selepas kahwin..so, kene jimat dr sekarang sbb chenta jugak harap aku pregnant cepat (insya Allah)..chenta pn mmg patut tuka phone sbb bateri hp lama memang cilakak abes..da tunjuk bukti da (yg buat aku syak yg bukan2 adoih), selama ni bukan dia sengaja tanak cas phone ke, tutup phone ke tapi hp tu yg wat hal..kang bateri full, xdan lama tetiba empty..saje je kann..tapi, dia syg sgt hp tu sbb dia ckp ada sentimental value..dia ckp, ngan hp tu lah, dia dpt no aku (cakap sambil sengih cam kerang busuk)..aih,kalau da kawen,lama dah aku cium org tua neh haha..comel je..DAN, kelmarinlah hari yg aku rasa jiwa aku amat tenang sekali..sebab chenta da ceritakan semua benda yang dia sembunyikan drpd aku..tarik nafas lega sbb selama kami ada krisis, dia memang xde sesiapa (alhamdulillah)..itu je pantang aku..dan chenta mengaku,ada jugak salah dia sbb dia kdg2 diamkan diri tanpa sebab, sebab tu timbul syak wasangka dr sebelah pihak aku..dia bgtau aku,waktu dia diamkan diri tu,sbnrnya dia tgh fikirkan mcmana nak selesaikan masalah..lastnya, nak x nak, memang dia ngaku, lepas ni,walau apa pn yg jadi, dia akan bgtau aku jugak dan mana tau, kami boleh selesaikan masalah tu bersama .. kan..satu je ayat aku jawab "kalau pk mcm ni dr awal kan senang, xdelah nak gaduh2 pasal benda yg xsepatutnya gaduh"..dia? yg retinya sengih je la..haha..risau sgt tgk cara dia merokok..harap2 boleh kurangkan sket demi sket..tanak paksa..bia dia dengan sendirinya terbukak hati nak benti..


15hb konvo..harapppppp sangat2 muke aku okey balik :( ..sedihhh..

muke time raya

muke skang?


lgsg xleh pakai pape sbb muke bengkak
sobss
ngan muke ginilah jumpe ngan si chenta

okey bai




rindu saat2 bile jalan2 ke,makan2 ke mesti chenta suh letak tangan aku sebelah tangan dia..sebab dia nak tengok "tangan baby" aku..dah tangan dia gabak besar haha..ke tangan aku xnormal?

terima seadanya apa yang Tuhan da kasi
aku akan setia bersama dia xkira susah senang
insya Allah
amin
 
 
 
doakan semua berjalan ngan lancar
hujung bulan ni
Tuhan..sempurnakanlah semuanya

amin...

Monday, September 19, 2011

Lighters

Alhamdulillah..setakat ni semua berjalan dengan lancar..hampir semua da buat..yg penat sket nak kemas rumah..tu penat..serius..waktu kunjung mengunjung ke rumah sana waktu raya ritu pn, kesian sgt tgk mak wat sorg2 sebab anak2 teruna semua xde kat rumah..balik 3 hari sebelum raya..akak lak sekolah..xleh nak balik sebab waktu tu dak2 nak UPSR..tapi, bak kata org tua..wat sket2 lama2 jadi bukit kan..walaupun da rasa sgt2 betul2 menyusahkan mama ayah,imi dan amni..lagi skali terima kasih sgt2 atas sokongan dorang..kalau xde dorang, memang aku rasa semua xjadi..thanks


sebulan je lagi..utk bersabar..untuk bertahan dengan ujian..dengan hasutan syaitan..dengan keadaan..serius kadang2 aku tak kuat..kadang2 aku ikutkan nafsu amarah..nafsu cemburu (yang ni paling kuat)..pernah gaduh besar dengan chenta gara2 aku tak percayakan dia..padahal benda tu xde pape pn..tapi sbb keadaan yang secara kebetulan yg buat aku syak yang bukan bukan..tapi Tuhan, terima kasih kerana berikan aku seseorang yang sabar dengan karenah aku..walaupun kemuncaknya dia sendiri hampir melenting..sebab tu pun punca daripada aku..aku desak dia bercakap haha..padahal dia tgh bad mood dengan sikap aku..ngok kan aku ni..tapi bile semua da reda..bila aku kembali jadi normal, kami settle down (alhamdulillah)


pernah..aku pernah akui ade satu ketika, satu perasaan yg suh aku putuskan ikatan ini..sungguh..padahal xde isu pun..atau insiden..atau kejadian yang boleh buatkan aku ambil keputusan..itu semua gara2 emosi..tetiba emosi rasa diri da tak disayangi seperti dulu..terasa diabaikan..terasa  diduakan..macam2 lah..nak2 kalau waktu datang bulan..selama 4 bulan ni, chenta terpaksa hadapi 4 kali situasi dimana aku akan berkelakuan pelik..moody..serius aku pun tak paham kenapa aku boleh jadi sesensitif macam ni..bersyukur dengan sikap sabar,memahami drpd chenta..berterima kasih sgt2 dengan adanya kesayangan yg sentiasa berdamping dengan aku..berikan kata2 semangat..kadang2 marah aku..sebab aku ikut sgt emosi tu..


kite..sebagai manusia biasa takkan lari dr lakukan kesilapan..kan..aku manusia biasa..chenta manusia biasa..xde manusia yang sempurna..dan sampai tahap ini, aku masih ase aku belum cukup sempurna untuk chenta..tapi  bile aku konon rasa rendah diri, mesti chenta balas " b pn ada banyak kelemahan, so apa yg baik syg, syg cover yg buruk b, apa yg buruk syg, b cover dengan kelebihan b" ..nah..dengan kata yg xseberapa tu pun boleh buat aku rasa tenang..sebenarnya, dalam satu perhubungan ni, kalau ada sikap tolak ansur ngan sabar, itu dah cukup memadai..da cukup.dan satu lagi, boleh terima pasangan seadanya..yg ni aku cari selama ni..selalunya, kalau ade selisih faham, chenta pn banyak jugak mengalah..

call free..apa yg free semua org suka kann..kira 2 dalam 1 pn bole..jimat!
 
satu hubungan ni, kite kene ingatkan diri sebenarnya..tak semestinya setiap hari akan berjalan dengan lancar..akan gembira sentiasa..akan call, message 24/7 ..ini masalah sebenarnya..kecik je sebenarnya masalah tu kan..tapi bila benda ni xdikawal, ia akan jadi sebesar2 isu...dan..bila aku lalui saat2 sebelum dan semasa ikatan ini, memang lain..alam sebelum ikatan ini ada, serius tak pernah nak gaduh ke..nak moody..selalu ketawa..gembira..senyum..tapi once bila masuk dalam ikatan, rasa itu memang akan lain..lain sgt2..dan disini, aku memang akui, semakin hampir kite ke alam yang lebih kepada memikul tanggungjawab, dalam diri kami sudah kurang rasa cinta tapi lebih kepada sayang dan bertanggungjawab..lain sebenarnya perasaan cinta dan sayang..benda ni memang selalu aku berdebat dengan chenta..dan firasat aku, aku lebih sukakan SAYANG daripada CINTA sebab rasa CINTA tu xkekal sebanrnya tapi SAYANG? , sampai sekarang aku masih  ada rasa itu..susah sbnrnya nak describe sebab benda ni subjektif :)


dan bilamana mama tanya xmenyesal dengan pilihan aku, aku katakan, ini rezeki dari ALlah..petunjuk dari Allah dan jodoh dari Allah..Dia yang mengetahui segala2nya..yang terbaik utk kita..yang elok untuk kite..yang sesuai utk kita...dan aku redha dengan semua yang bakal terjadi...dan aku terima baik buruk yang ada pada chenta..kahwin ini risiko..itu yang pasti..

Dan sekarang, dengan seboleh2nya aku mahu kekalkan silaturrahim..hubungan persahabtan dengan semua kesayangan, sahabat,kawan,teman..

apabila hubungan dengan manusia itu tercalar,secara tak langsung ia membawa satu titik gelap dalam pencarian..apabila hubungan silaturrahim ini mula gelap,kita akan banyak terpengaruh dengan emosi..emosi ini tanpa sedar adalah virus yg bahaya utk hubungan kita dengan Allah S.W.T kerana kita akan sering memikirkan manusia dr Allah S.W.T. (diambil dr mingguan wanita)

Andai ia sudah berlaku, kembali kepada Allah S.W.T dengan sebenar2nya kembali, bukan hanya jiwa tanpa raga atau raga tanpa jiwa kerana kedua saling melengkapi (Mingguan Wanita)

kemudian, jalinkan kembali hubungan silaturrahim kerana tanpanya ibadah mula pincang. Andai ada kemarahan, padamkan dengan cinta Allah, andai ada kebencian, hapuskan dengan nama Allah S.W.T.Kita xmampu menghilangkan kemarahan dan kebencian tanpa pertolongan dengan Allah S.W.T.Cuma mungkin kita malas utk berdoa agar silaturrahim kita dirahmati Allah S.W.T dan kemarahan serta kebencian menjadi kasih sayang (mingguan Wanita)

aku seorang yang ego..tapi, bile aku turunkan ego aku, itu menandakan aku cuba lupakan apa yg dah berlaku..walaupun bukan senang untuk aku laksanakan..tak kira itu salah kamu atau salah aku..maknanya, aku mengalah..mengalah bukan tanda kita kalah..mengalah bukan tanda kita salah..mengalah sebab aku nak kekalkan silaturrahim itu sendiri..tapi, bila salam silaturrahim itu disambut dingin, atau langsung xde balasan, aku faham..aku takkan paksa hubungan tu kembali seperti dulu..takde sekelumit niat lain pn dlam hati aku..aku sayangkan persahabtan itu..cuma itu..cukup setakat ini shj..xkan ada khabar yg ditanya..xkan ada khabar yg dihulur..takkan ada sebarang medium perantaraan..itu jalan yang terbaik..


ingatlah , "tidak masuk syurga org yang memutuskan hubungan silaturrahim" (riwayat Muslim)

Saturday, August 20, 2011

DAN

bile kesayangan dilla tegur aku da lama xupdate blog, baru aku sedar diri rupanya aku da tinggalkan rutin aku dulu2..mengupdate blog..thanks dilla..^______^ ..banyak sebenarnya aku nak tulis tapi itulah..ayat salu nak cliche..kan kan kan..konon busy tapi sbnrnya pemalas tahap alien.. salunya,serius aku online guna hp sebab aku malas nak masuk bilik, bukak laptop, tunggu window terpampang..kan, aku da cakap, zat M tu da beranak pinak da..



tapi kan, makin lama aku hidup, makin banyak dapat lihat ragam manusia..kadang2, buat diri aku rasa lemah, rasa negatif (well, memang kdg2 kalau perasaan negatif aku datang, ia memang akan ubah perangai aku..makin buruk lak aku nampah hmm =.=) ..ntah la..aku pun xtau apa nak jadi..betul jugak kata org tua, kalau sekeliling kite ade cas ion negatif tu, automatik akan kena kat kite kan..nauzubillah..mintak dijauhi perkara2 negatif tu


DAN.. lately ni jugak aku banyak dapat berita sedih, sakit hati, sayu, marah, sangsi, kecewa..bercampur aduk dan itu menunjukkan ia TERSANGAT tak baik utk rohani dan jiwa..DAN selalu bermohon, bermonolog sama Tuhan agar aku dan org terdekat aku dijauhi dr segala dugaan yg MUNGKIN kalau kena dekat kite, akan jatuh dan xdpt bangun..


berita gembira yg aku dpt dr one of my friend pasal dia punya pregnancy bertukar jd sedih sebab selama dia carry fetus dalam masa 10 minggu tetiba dia kene gugur fetus itu sebab jika dia still carry, ia akan membahayakan nyawa dia dan kalau still keraskan hati jugak nak teruskan, kemungkinan anak yg dilahirkan akan down syndrome (nauzubillah) ..teman, harap sgt kamu tabah..betul kata kamu, positive side yg 50% itu adalah jika anak itu lahir, akan ada masalah yg baru akan timbul dan ini akan membahayan nyawa kamu sendiri..tabah teman..bersangka baik dengan apa yang Tuhan da tetapkan..yang pergi,Dia akan gantikan dengan yang lebih baik..insya Allah..aku selalu doakan yang terbaik utk mu teman..


cerita yg dah basi pasal jejari runcing itu..tapi benda ni still mengganggu hidup..actually tak de pape pun sebenarnya..cuma aku sebagai seorang perempuan, yang pernah kongsi rasa macamana orang yang tersayang dirampas oleh pihak lain (tapi, bagi pendapat aku,kalau tangan tu bertepuk sebelah shj,xkannya nak bunyi kan), aku terlalu mengikut emosi (maafkan aku dengan keadaan bendera merah itu lagi skali) ..lately ni aku kembali cengeng.. mudah untuk menangis wpn benda tu xde pun masalah..dan kdg2 kembali xceria..itu semua dugaan dalam ikatan..syaitan akan hasut selagi mampu (mmg xkan penat) utk meruntuhkan ikatan pra perkahwinan..dan alhamdulillah, setakat ini walaupun kdg2 aku terlepas laku (maksud aku tetiba nak emo,sedih2), si dia masih mampu mengawal keadaan..aku harap keadaan ini akan sama dalam perjalanan hidup kami..sentiasa aku doakan yang terbaik..cuma, buat masa sekarang, aku persiapkan diri dengan perkataan REDHA jika Tuhan mahu berikan ujian untuk kami sebelum melangkah ke arah alam yang penuh tanggungjawab,cabaran,dugaan dan segala masalah....walaupun hakikat, mungkin aku xmampu nak bawak tapi kite sebagai manusia yang hina, perlu ingat qada dan qadar yg Allah dah tetapkan..kun fayakun..insya Allah aku akan kuatkan hati aku..insya Allah..


kadang2 kan, bile sesuatu tu terjadi dalam hidup kite, pernahkah kite terpk mungkin dulu2 aku buat perkara ni dan benda tu jadi balik kat kite..senang cite what you give you get back lah..pernah..aku pernah terpk mungkin aku ada kacau hubungan org walhal pada pandangan aku x tp memang kot..berbelit kan..tu contoh je aku bagi (nauzubillah,aku tanak da rasa apa yg aku rasa 5 tahun lepas) ..5 tahun lepas,betapa bodohnya aku terima cadangan dan setuju dia balik pada ex dia dan aku still in a relationship ngan dia..senang cite macam dia ada 2 girlfriend la..bila pk balik, oooooooo bodohnya aku haha ! nak share..padahal kau da clash apahal nak balik ngan ex tapi still tanak lepaskan aku (oh sorryyyyyy,aku terungkit balik benda ni..aku da tak dendam okey) <-- sile baca sampai habis dan baca dalam keadaan tenang ye..sebab lately ni aku berkongsi rasa dengan kak eim (dan dia memang ada semasa aku dalam situasi bodoh tu) , aku tertarik dengan apa yg suami dia cakap pasal kawan dia yang nak berpoligami sebab still tak bole lupakan ex girlfriend..sedangkan diri sendiri pun TAK MAMPU nak sara..aku lebih kesiankan bini dia skang..dan ex girlfriend, harap kamu sedar kalau pun dia tu ex kamu sekalipun, kamu kena sedar dia da ada ikatan yg sah..bini dia? xbersalah..tu semua disebabkan KENANGAN..hanya kenangan lama, kau nak rosakkan satu ikatan yang, mungkin kau dah dapat yang terbaik dalam hidup kan..bunga tapi kau still nak tgk pada kaca..bole pulak aku emo nangis sbb dgr cite ni..cuba kite letakkan situasi dalam diri sang isteri ( sorry, entry nih mmg agak negatif tapi ini hakikat hidup)



aku penah cakap-dr-hati-ke-hati dengan sidia tentang ini dan nampak dia tak suka tapi aku kan jenis degil,borak jugak pasal ni..kalau someday, dia ada org yg dia suka, aku lebih suka dia terus terang dengan aku..jangan sembunyi..ni tak, kalau dah ade org lain, kite pn dialayan tak layan,bile mata pandang kite TAPI dengan pandangan mata kosong, tetiba setiap hari bole je borak 2-3 jam,coll 10x sehari ade je benda nak borak tetiba borak macam saya xkenal kamu,kamu xkenal saya (oh, emosi datang lagi sebab benda ni aku pernah rasa hihi..sorry sorry)..kalau dengan cara terus terang,aku boleh siapkan diri aku utk lagi tabah,jiwa kental dan solution2 yg padu utk masalah ini..DAN yang pasti, aku xmampu untuk berkongsi..memang,akan dapat payung emas di syurga..memang, kalau dr segi material mampu utk semua ini tapi aku xkuat dr segi mental dan emosi..aku, lebih sanggup mengalah..sebab jika sang lelaki sudah beralih arah (cinta), dia takkan ingat susah senang bersama dulu..maaf..aku mmg macam tu..aku xsanggup utk jatuh dan aku xtau aku BOLEH ke tak nak bangkit kembali..oh, Tuhan, ampunkan aku..Kau akan sentiasa bersama hambaMu yg hina..insya Allah, aku boleh bangkit kembali dengan peredaran masa..



sebab tu, aku suka guna perkataan LIFE INIH PENUH MISTERI TAPI WARNA WARNI untuk label aku..mmg misteri..hari ini kite gembira, esok marah, lusa kecewa, tulat kembali gembira,ketawa..sbb tu,hidup ni boleh diibaratkan sebagai pelangi kan..setiap warna itu punya jalan cerita yg tersendiri..sampai sekarang, aku masih suka merenung awan..aku mahukan hati aku putih seputih awan..suka lihat lautan yang luas..itu menandakan kebesaran Tuhan..kalau boleh kite buat, cuba kau campakkan semua masalah ke dalam laut..adakah laut akan jadi cetek?akan jadi sesak dengan semua masalah manusia dalam dunia? xkan..maknanya, jika ada masalah, muhasabah diri, akan ada jalan penyelesaian nya walaupun pahit macamana pn masalah tersebut..dan, aku suka melihat anak2 kecil..manusia yang xde dosa dan noda..tenang, gembira, tawa, senyuman, lirikan mata dan pipi yg gebu..memberikan perasaan yang amat tenang dalam diri..



dan, ramadhan kali ini, aku sayu..terlalu sayu..biarlah..aku tau, Allah da aturkan semua ni dengan sempurna sekali dan khilaf aku, kdg2 aku xbersangka baik dengan apa yang dah berlaku, sedang berlaku dan akan berlaku..itu menunjukkan aku masih lagi xkuat utk menepis nafsu dan godaan syaiton (Tuhan)

Wednesday, July 27, 2011

jejari runcing..semoga kamu tabah

sebetulnya aku da lama jarang online..salah satu faktornya sifat gen M tu makin menebal..bangun da pandai lewat sobs (rindu mau bangun seperti dulu)..banyak kerja..alhamdulillah, collection untuk bulan July makin bertambah..dapat jugak 30k utk bulan ni...so, apa lagi, tunggu bonus lah yeay...anggap ni rezeki nak ramadhan..ah ! rindu nak sambut ramadhan di KL dan kuantan sebab sana bole buka puasa sama kawan2 DAN ! bazar ramadhan amat meriah..hoho..okey, ayat aku macam nampak kejam kan..macam lah bukak puasa dengan keluarga tak menjanjikan suasana yang meriah..bukan, cube pahamkan betul2 maksud aku..bersama keluarga adalah perkara yang paling penting..cuma, kadang2, bile bersama kawan yang hanya berjumpa, bersama dan bermesra sebarang 3-4 bulan, itu yang boleh buatkan suasana itu makin menarik..kan kan..


dan..aku da lama tinggalkan kesukaan aku...blogwalking..serius da lama xbaca blog2 yang aku suke..aritu bukak blog perempuan jomblo, aku bertambah kagum dengan lady Noe..da makin banyak perubahan yang dia da lakukan (alhamdulillah)..walaupun dia mude 2 tahun xsilap aku, tapi aku kagum dengan pengalaman yang dia ada..anak dia pun comel :)

dan bile aku blogwalking di blog jejari runcing ini, aku sedih baca entry terbaru..walaupun hanya doa yang ditulis, tetap..buat aku sedih dan sebak..harap sangat dia tabah walaupun kami semua xtau kesahihan cerita yang betul.. tapi, kalau xde angin,masakan pokok bole bergoyang kan..

benar, alam tunang ni terlalu banyak cabaran..bak kata orang tua, bile kite da bertunang, umpamanya sebelah kaki kite sudah melangkah ke alam perkahwinan..kalau dah dua2 melangkah, makin banyak cabaran..teringat pesanan sepupu tentang menyembunyikan hal pertunangan..baru aku nampak,kenapa perlu kite sembunyikan hal pertunangan daripada orang2 kecuali sanak saudara dan sahabat terdekat (dalam konteks aku,sebenarnya aku memang nak sembunyikan dari org2 kecuali sedara ngan kawan2 yg rapat tapi terpecah oleh awek sepupu aku..nasib badan)


nak pesan sket, bile diri nak berubah ke arah negatif, ingatlah siapa yang ada disisi anda bile anda susah, bile anda keseorangan, bile anda perlukan sokongan, bile anda sedih...jangan pandang luaran..dan bile satu perhubungan itu dikacau oleh pihak ketiga, jangan tunding ke arah sebelah pihak saja, tuduh sebelah pihak sahaja..ingat, bile kite tepuk tangan, takkan bunyi kalau satu tangan sahaja yg nak tepuk..kan..jejari runcing, tabah okey..kami doakan kamu sentiasa sabar dan insya Allah,doa org yg dianiayai itu Allah makbulkan..

new update : baru baca komen2 dekat beautiful nara , aku suka ayat nih !

dalam islam pn ada menyebut bila bertunang senyap2 jgn heboh2 sb syaitan kerja dia m'hasut je supaya masjid yg bakal dibina tu runtuh, bila kawin barulah blh heboh2 nk bgth satu dunia pn xpe supaya tidak timbul fitnah, takut jadi mcm ni la awal2 lagi dah satu malay tahu.... aduhhh.. nauzubillah..!
 
 
Tuhan, peliharalah segala2nya
amin

Tuesday, June 21, 2011

till the end of the world

This is the wisest thing I've read today.

Dia Berkata: "Langit sedih dan terlihat murung"
Aku Berkata: "Tersenyumlah! Biarlah kemurungan itu ada di langit!."

Dia Berkata: "Kesamaran telah merasuk!."
Aku Berkata: "Tersenyumlah! Dukacita tidak akan pernah kembali, sebab ia telah mati."

Dia Berkata: "Langit di angkasa telah menyatu dengan cinta yang berkobar dalam dadaku dan telah menjadi neraka Jahannam. Dia khianati janji setelah merenggut hatiku. Lantas bagaimana aku sanggup tersenyum?
Aku Berkata: "Tersenyumlah dan bersenanglah! Kalau kau tetap bersama kesedihan, akan kau habiskan seluruh umurmu dalam kepedihan!."

Dia Berkata: "Perniagaan mendekati kerugian seperti seorang musafir yang hampir mati kehausan atau seperti singa yang haus darah. Dia meludah darah setiap kali menjulurkan lidah."
Aku Berkata: " Tersenyumlah! Kau bukanlah penyebab kesembuhannya, kecuali bila kau mahu tersenyum. Apakah ketika orang lain berbuat dosa dan tidur dengan perasaan takut, engkau merasa bahawa engkaulah pendosa itu?"

Dia Berkata: "Musuh sedang berada di sekelilingku. Mereka berteriak menakutiku. Bukanlah aku telah tertawan dan apakah musuhku tidak melihatku?"
Aku Berkata: "Tersenyumlah! Cacian mereka tidak ditujukan untuk menuntutmu jika kau tidak lebih mulia dan agung daripada mereka."

Dia Berkata: "Musim telah jelas tanda-tandanya tergambar padaku di pakaian dan lukisan, sedang diriku mempunyai kewajipan terhadap kekasihku, namun tidak ada satu dirham pun di kedua telapak tanganku."
Aku Berkata: "Tersenyumlah! Bukankah kau masih hidup? Kau bukanlah termasuk orang yang tidak mempunyai kekasih."

Dia Berkata: "Malam-malamku berlalu dengan kepahitan."
Aku Berkata: "Tersenyumlah! Jika kau merasa pahit, semoga orang lain melihatmu sedang bersenandung. Lemparkan kedukaan jauh jauh dan tetaplah bersenandung.
Apakah dia akan melihatmu jika engkau bernyanyi dalam limpahan dirham atau kau merasa rugi jika engkau bernyanyi dengan hati berseri-seri?
Wahai sahabat, janganlah sampai kesedihan membuat mulutmu terdiam dan raut mukamu menampilkan kesedihan.
Tersenyumlah...!
Sungguh bintang-bintang pun tersenyum dan kegelapan akan saling berbenturan.
Oleh kerana itu, kita saling menyukai bintang-bintang."

Dia Berkata: "Keceriaan tidaklah akan membuat keadaan menjadi lebih baik. Ia datang ke dunia ini dan tetap pergi walau terpaksa."
Aku Berkata: "Tersenyumlah! Selagi hanya dikandung badan selama engkau masih hidup, sebab sudah lama engkau tidak tersenyum."

Iliya Abu Mahdi, La Tahzan, Page 65-67.
Kebahagiaan adalah seni yang dapat dipelajari ;)

baca di blog arni..sweet :)

Sunday, June 19, 2011

You Found Me


Lately nih, mencari bahan2 bacaan untuk santapan hati dan jiwa..bersyukur jugak terjumpa buku buku yang..hmm bole buat hati dan jiwa menjadi tenang..tak perlu ayat ayat bombastik..ayat ayat yang berbelit untuk sampaikan isi isi..cukup dengan ayat yang sempoi dan simple..serius aku memang akan cadangkan BELI BUKU ini..
kadang2, aku juga manusia biasa..yang tunduk dengan mainan syaitan..hasutan syaitan..syaitan memang jahat ! sebenarnya, dalam diri kite,xpernah setitik rasa pn untuk bermusuh dengan manusia kan..sebenarnya semua tu rancangan jahat dr syaiton..yang nak kite berpecah..nak kite bergaduh..nak kite curang..nak kite negatif..semoga kite dapat hindarkan diri kite dari semua rasa yg negatif tu..ayuh !

Monday, June 13, 2011

Rhythm Of Love

Jika Allah menyebut KUN FAYAKUN... maka jadilah..kite sebagai manusia walau macamana pun pasti redha dengan ketetapan Ilahi..


7 diamonds is really meant a lot to me..thanks B ! :)

Alhamdulillah..semua berjalan dengan lancar..unplanned project sebenarnya..waktu awal 2011, aku da mintak awal2 ngan mama nak postpone hari penting aku pada 2012..sebab, 2011, aku mau bebas..aku mau melancong..aku mau lakukan semua aktiviti yang aku nak buat..tapi kite sebagai manusia hanya pandai merancang kan..semuanya da ditetapkan..ditentukan..


 conversation betweeen me and him last week







kalau ramai yg terkejut dengan keputusan aku ni, aku sampai skang masih lagi tak percaya..serius tak percaya..kagum dengan kebesaran Allah..takjub dengan rezeki yang Allah kasi..tak sangka..sekelip mata bahagia datang..sebab tu, restu dari Tuhan dan ibu bapa itu penting..serius, apa yg jadi kami berdua tak pernah sedikit pun merancang..semua berjalan dengan lancar, tenang, dan harmoni..

dan, sebenarnya Allah dah tunjuk jalan yang lurus untuk aku di awal lagi..cume aku yang buta..aku yang leka..aku yang alpa dengan sign yang Dia berikan..tapi aku bersyukur, aku xamek masa yang lama utk sedar yang aku perluakn dia dalam hidup aku..dan bile keputusan aku ambil dan keputusan ni aku sampaikan pada mama, demi Allah, aku da tak ragu2 sebab Allah da berikan jawapan aku melalui perbuatan dan akhirnya hati..

paling aku xsangka, dia sudah mula sukakan aku waktu 1st conversation antara aku dan dia mengenai relationship aku dan dia..



waktu sebelum aku decided nak coll dia,dia ade coll mak dia dan suh tanya mama adakah aku masih berminat utk berkawan dengan rapat..sebab dia rasa aku macam xberminat je nak teruskan (sebab mungkin cara aku layan dia cam nak xnak je kot)..malam tu, aku coll dia utk berterus terang yg aku masih tak bersedia untuk ade apa2 ikatan istimewa..mungkin semua jawapan aku agak kedengaran macam alasan tapi dia terima semuanya dengan redha walaupun aku dengar, suara dia amat kecewa..serius..itu kali pertama kami borak dalam telefon sepanjang kami kawan..dan dia mention yg aku satu2nya perempuan yg boleh ajak dia berbual tentang benda berilmiah sampai 2 jam ^_^

then, lepas letak je telefon, aku agak dia da give up dan esok mesti da xde pape antara kami..tapi ajaib, dia still msg dan amek berat pasal aku..walau sesibuk manapun dia dengan pt (patient), sesibuk mana pun dia on call, sesibuk mana pun dia beriadah (dia suke main badminton ngan valley ball), msg dia tetap ade walaupun 1 msg dalam sehari..tapi serius, aku still xde perasaan untuk dia sebab waktu tu aku masih rapat dengan someone..langsung tak berniat untuk main2kan perasaan dia..tapi waktu tu, aku keliru dengan perasaan antara dia dan someone..dia jelas sukakan aku dan someone? aku xjelas dengan perasaan dia..still mintak petunjuk dari Allah..

yang paling penting dia pun suke sangat2 budak (aku ase dia yg lebih suke budak2 dr aku) <-- ini markah bonus kenapa aku suke dia hehe


sampai saat dia pergi melancong ngan kawan2 di langkawi, baru aku sedar, aku memang perlukan dia..walaupun waktu tu, still dalam hati aku aku xde perasaan istimewa untuk dia..dalam pada masa yg sama, mama bagi kata putus, kalau aku still kawan dengan someone, mama nak bagitau kat mak dia yg aku taknak teruskan hubungan ni..tapi, aku bagitau mama aku perlukan masa..sebenarnya, dr awal lg aku mmg xnak lepaskan dia..bukan sebab aku suke dia..serius tak !sebab aku sangat sayangkan keluarga dia..serius..berada dikalangan keluarga dia aku rasa macam aku dengan keluarga aku sendiri..maknanya mereka terima aku seadanya aku (insya Allah)aku je yang buta..yg masih tak nampak Allah da bagi jawapan yg aku mintak tapi aku butakan hati aku utk lihat dia..sepanjang dia di langkawi, aku pk mesti dia akan busy ngan kawan2 dan lupakan aku..tapi benda yg sebaliknya berlaku..dia makin rancak msg aku..update segala benda apa yg dia wat..serius hati aku agak terbuka waktu tu (sape xgembira kalau waktu dia busy yang amat tapi dia still xlupe kite)


Ku mohon, redhakanlah hubungan kami..kuatkan hati kami..kentalkan jiwa kami, tenangkanlah diri kami dalam menghadapi ujian yang akan datang..ujian dalam fasa tunang dan ujian dalam alam perkahwinan..perkahwinan itu adalah satu perjudian..yang bole menyelamatkan perkahwinan itu adalah diri kite sendiri..yakin yang Tuhan da tetapkan jalan ini..


buat awak H..saya baca blog awak..first thing i wanna said "i`m sorry" ..saya sedikitpun xterniat nak suprised kan awak dengan cara macam tu....nak buat awak down..cume dimasa2 yang tinggal untuk saya dan awak bersama ritu, saya da banyak bagi hint untuk awak..dan bilemana awak cakap "jom kahwin ngan saya" dan mesti awak ingatkan apa yg saya jawab..jawapan itu ikhlas dr hati saya..tapi sy tahu, awak mesti ingat saya guraukan..dan bilemana saya cakap mana tau jodoh saya datang esok,saya maksudkannya..xpelah..itu hal dulu..dan lagu THROUGH THE TREE tu memang sebijik pasal kisah kite..salahnya kite sebab xberterus terang..salahnya kite sebab xpeka dengan apa yang kite nak sebenarnya..salahnya kite sebab kite ego..

dan bila mana awak settle down kt kelantan dan xlama kemudian saya pulak balik keje kat kelantan, dan masing2 terkejut dan teruja bila tau kite sama2 settle down..matlamat yg sama..nak jaga family.. kite rapat balik lepas awak jauhkan diri dr sy bila sy bgtau ade org merisik saya tahun 2010..awak xyakin hub kite bole pegi jauh sbb master awak pn xabes lagi...encik sepet A da bekerjaya..awak sanggup lepaskan sy utk org yg lebih baik (walaupun saya dah ckp awak yg terbaik dr semuanya) .. Tuhan da tetapkan dia bukan jodoh saya..

saya yakin dengan awak..walaupun saya dan awak berjanji xnak ada hub sbg couple sbb xnak taruh harapan kan...xnak ada dosa dlm setiap langkah kita..awak ingatkan saya pasal agama..solat sy..aurat saya..selalu berdebat pasal agama..sbb awak sy berusaha membaca fakta2 sbb sy xnak awak je menang..kdg2 xde masa untuk saya sbb sy xtau awak bz sbb nak kumpul harta..sbb kite da set 2011 kite nak travel..nak enjoy..bg masa setahun untuk diri sendiri..sy redha..

dan sy xtipu dengan perjalanan cerita saya bersama bakal suami..demi Allah..berkawan dengan dia bermula xde pape perasaan langsung..tapi bila saya da mula istikarah,tunjukkan yg terbaik, Allah berikan jawapan yg sy inginkan..bagi saya perkahwinan bukan boleh dibawak main2..

sy nak mintak maaf dr hujung rambut hingga hujung kaki..buat awak nangis td..demi Allah sy xsangka pengakhiran kite mcm ni..dan sy xsangka kite bole menangis,..terkejut..xkan ada da aktiviti2 kesukaan yg kite bole lakukan sama2..sy da xbole dengar cerita pasal kerja2 photoghrapy awak da..kite da xbole makan kat tempat kegemaran da..awak ngn sy kan suke makan..da xde istilah food hunting da dlm kamus idup..dan bilemana awak tuka dp facebook awak dgn gamba yg paling saya suka dan tulis caption "there was the time when u need to take a big step, and it will change my life forever" dan post semua lagu2 kesukaan saya kat facebook, saya nangis hampir 3 jam disebabkan itu..saya da xbole patah balik ke masa silam..da xbole tarik kata2..sy da xboleh toleh ke belakang..saya kene melangkah ke hadapan juga..begitu dengan awak ok..janji !


tapi saya yakin, Tuhan telah sediakan seseorang yang lebih baik daripada saya..yang akan menjaga awak dengan lebih sempurna..please, janji dengan saya, awak xkan sakit lagi seperti ini..awak xkan jatuh lagi..awak akan berlari,awak akan positif seperti mana awak selalu nasihatkan saya sewaktu saya perlukan sokongan..saya tahu awak kuat...

maafkan saya..doakan saya seperti mana saya doakan awak dan WNA bahagia diwaktu 2009..redhakan saya seperti mana saya redha dengan kehilangan awak diwaktu 2009..kuatkan jiwa seperti mana saya lakukan diwaktu 2009 dahulu..awak bole H..awak boleh..

Wednesday, June 08, 2011

price tag

penyakit mengada ngada datang balik..biasalah perempuan kan ade mood swing swing sebelum bendera jepun datang..tak suka sebenarnya..time nih, bende kecik, bende remeh pun bole buat air mata mengalir sobs T_T ..sebenarnya, aku yang bersalah..sebab..aku ikut sangat syaiton dok menyucuk2 hati..soh pk bukan2..padehal takde pape pon ! cis syaiton !

syaiton ! rejam kau dengan batu naraka ! nyah kau dari sudut hatiku..berikan ruang untuk aku bermuhasabah dengan aman dan tenteram

(Tuhan, kuatkan hatiku..ku mohon..kuatkan)

selamat datang bendera jepun heeee

sorry, entry mengarut ..okey, dah! benti sensitif ! jom basuh kereta

okeybai ^______________________________^

Monday, May 30, 2011

jaiho - 10 june-


You are the reason that I breathe

You are the reason that I still believe

You are my destiny, Jai ho

kalau selama ni aku tau satu hubungan dimulai dengan tanpa perasaan sayang, cinta dan rindu itu begitu indah, serius aku xnak ade couple pun di waktu lepas..sebab kite bole kenal pasangan kite dengan seikhlas hati kite..

kalau selama ni aku tau betapa manisnya hubungan yang direstui oleh kedua belah pihak, serius aku xnak ade couple pun diwaktu lepas..sebab kite xperlu sembunyikan apa2 dr mereka dan tanpa rasa bersalah kepada ibu bapa sebab mereka tahu perjalanan hidup itu

dan kalau selama ni aku tau betapa rasa dihargai jika diri disayangi , bukan menyayangi, serius aku xnak ade couple pun diwaktu lepas..sebab aku xperlu susah payah jaga dia..dia yang akan jaga aku (insya Allah)

jangan mengeluh wahai manusia..Allah S.W.T da tetapkan satu jalan yang terindah untuk kehidupan setiap insan..yang mana Dia ingin lihat, adakah hambaNya tabah dengan semua dugaan dan masalah tu..


benda yang paling berharga yang aku sedang belajar sekarang adalah "don`t judge book by its cover"

Tuhan, terima kasih atas segalanya..panjangkan jodoh ku bersama jaiho ini :)

Thursday, May 26, 2011

Colbie Caillat - I Do

                                                       


Me, a family, a house, a family
Ooh, can we be a family?
And when I'm eighty years old I'm sitting next to you
 
 
comelkan lirik tu
okey dah, time mengarut da abes
tumpukan perhatian utk hari penting 30hb nih
semoga Allah permudahkan dan murahkan rezeki


rindu honey b :(

Sunday, May 08, 2011

the show goes on

semalam seperti biasa, lepas bertemu Dia, terus aku tido..kebiasaan setiap malam aku akan pgg henpon utk membalas msg, tu pun aku abaikan wpn maghrib td si dia ade anta msg *merajuk kejap sbb seharian dia dok bizi dengan kete dia hoho..sekali sekala wat perangai* mama cakap, bile da siap , mesti kene tido terus, jangan lepas tu pegi borak ke, bukak facebook ke..terus kene tido..


tapi, bile aku bangun dalam kul 2, tetiba otak aku jadi buntu..beku..terawang awangan, pusing pusing..xmacam hari2 biasa, aku akan bangun dengan hati yang, ah susah nak gambarkan dengan kata2..berbunga mungkin..hati? cam terasa kosong..


apakah itu dinamakan petunjuk? atau message..apakah maksudnya..

oh..okey, xde mood sangat sekarang..da la lately ni aku xberapa ade mood nak g keje..maybe sebab bulan 4 ritu aku langsung xcuti, so aku ase aku depressed..bile aku depressed, aku akan jadi moody..aku xsuke moody..buat muke aku berkerut..kalau dah berkerut, mesti otot2 muke aku akan tertarik..kalau hari2 macam ni, abes awet mude..


first time macam aku merungut kat sini..soo sorry
oh okey bai

Friday, May 06, 2011

fox rain

hidup ni kadang kadang dah adil sebenarnya
cume kite je yang rasa hidup ni tak adil
contoh aku nak sangat nak gi travel ke tempat yang aku nak pergi
tapi ade je penghalang yang buat aku takleh pegi
terus ada rasa nak memberontak
tapi sape yang rugi?
diri aku jugak kan..sakitkan hati sendiri..sakitkan jiwa sendiri


aku tak pikir jauh
kenapa bende tu jadi
tapi bile hati, jiwa, pemikiran dah kembali normal
baru rasa menyesal sebab kadang2, perlakuan kite sewaktu dalam fasa pemberontakan
mesti ade orang yang akan terasa kan

okey, tu contoh je
begitu jugak dengan jodoh
jangan pk dunia ni tak adil untuk kite
temukan dengan orang yang salah ke contohnya
pastu kecewa, sakit hati, dendam *oh,amat terasa disini hahha*
sape yang rugi sebenarnya..aku jugak..
apa salahnya kalau aku pk ni adalah salah satu pengalaman yang aku dapat
so, kalau bende ni jadi lagi skali, aku da pandai handle emosi aku
malam tadi kawan aku coll semata mata nak share masalah rumahtangga
oh, terasa diri begitu dihargai
diberi kepercayaan untuk memberi pandangan pasal rumahtangga
walaupun aku sendiri masih lagi tak berumah buat aku rasa
kawan aku betul2 percayakan aku DAN selesa utk berkongsi rahsia
dan buat aku berfikir
alam rumahtangga memang amat mencabar
kisah laluan dan cerita bukan macam cerita dongeng atau korea
selalu happy ending, gembira, bahagia
oh, ngeri sebenarnya tapi tulah hakikat hidup..kan


oh, lately nih selalu keluar pasal isu mengandung
orang da matang, memang la benda ni yang selalu akan menjadi topik yang wajib
buat aku terfikir
mungkin diperingkat umur dia, hidup dia bukan untuk berfoya foya
untuk bercinta, berkenalan, bermadah
tapi hidup penuh dengan tanggung jawab *harap sangat*

mama selalu pesan, kalau nak tgk seseorang tu layan isteri dia macamana
cube tgk macamana dia layan ibu dia
skang banyak benda yang aku bole kongsi dengan mama *syukur*
yang bole mama bagi pandangan, pendapat
dan banyak benda sebenarnya aku dah buat kebelakangan ni
yang xsepatutnya aku buat..
takut sangat2 kalau disalah tafsir


banyak lagi masa..
taknak terlalu terburu buru
tapi taknak amek masa yang sangat lama bagi dia untuk tunggu jawapan
sebab aku tanak terlepas peluang
yang sama aku lepaskan peluang2 yang aku dapat waktu dulu


okey bai

Wednesday, May 04, 2011

You And I

mama dah suh buat keputusan.. (tanpa sebarang kiasan)

dan jawapan aku?

.............................................................


(hati aku da mula berikan jawapan)
tapi aku masih tak berani nak berikan keputusan aku
tak berani meluahkan rasa aku
mungkin ini jawapan yang aku tunggu selama ni

ATAU

 mungkin aku belum bersedia lagi
( saat ini serius aku cam rasa nak bersendirian barang sesaat dua..tanpa org2 penting dalam hidup aku..tanpa kata2 semangat dr mereka..tanpa layanan baik mereka)

mungkin tanpa mereka seketika, aku bole buat keputusan yang terbaik untuk diri aku

mungkin?

tanpa dipengaruhi dari mana mana pihak


breath



malam ni macam malam sebelumnya..hahha..tak tido malam..aduih.. bak kata kawan aku time makan chicken chop sesama tadi, nampak macam susah je nak betulkan balik time tido aku nih..memang betul pun..susah..2 tahun jadual macam nih..cam ssh nak betulkan balik biological clock aku nih..skang pun, kalau aku cube nak lelap mate sebarang sesaat dua lepas smayang zohor, mesti fail punya..mata tanak pejam..
rini macam xbenti cakap lak aku ase..tapi serius da seharian sebenarnya aku dok migrain buat akaun..macam da terjebak dengan forensik akaun lak arini..kene check satu2..kene analisis mana masalah ..punca masalah.. pertama kali aku terasa serabut sket kepala sepanjang keje tapi berterima kasih kepada kawan2 yang ade utk hari ni..yang buat aku cakap xhenti , gelak xingat sampai lupe kejap beban yang ade..thanks !


lepas isyak sampai kul 1 tadi, serius aku still xbenti cakap..macam minah kepoh pun ade..sakit pipi dok gelak...rindu si wanie sayang..dia coll semata2 nak tanya khabar aku..lepas jumpe akhir bulan 2 ritu, kami macam lost contact lak..dia bizi, kewangan aku xstabil (maksudnya aku xtopup, sbb tu xmsg wanie hehe) ..ritu kejap je msg2 ngan dia sebab nak tanya pasal trip ke perlis nanti..lepas tu senyap sampai malam ni..update sedikit sebanyak pasal hidup..gelak2, usik2..rindu wanie.. alhamdulillah, dia da naik pangkat..she deserve it..


letak je tepon, si hakimi coll..siap uji aku dengan nombor lain..konon nak kenal la..cis kek punya kawan..oh, hakimi ni kawan sekolah dulu..waktu form 6..kalau nak cite sejarah kawan kami serius kelakar..dulu waktu dalam kelas, kitorang musuh no 1..xle pandang sket mesti nak gaduh..tapi lepas je sekolah, dia masuk UMT, aku masuk kolej kuantan, serius xsangka dia cari aku..then terus jadi rapat..sampai skang..alhamdulillah..wpn dia da selamat kawen, tapi dia xpenah gagal utk ade dengan aku waktu aku buntu, perlukan kata2 semangat, yg bole merasionalkan pikiran aku..dia banyak beri nasihat (bab agama insya Allah, kalau aku tanya dia, dia akan jawab dengan detail) ..skang dia jd kaunselor ak pasal bab2 alam perkahwinan..serius aku banyak tau hal-hal dalam alam perkahwinan dr dia ( bukan bab2 lucah okey) .. 2 jam borak tadi semua pasal kawen..dia ada jugak nasihat jangan tunggu lama2..sebab umur aku ni bukan makin sikit (thanks kawan share !) .. dan malam ni aku dapat ilmu baru pasal business..


takde idea da..ayat pun da macam ape da..gile banyak cite yg berlaku (ceh, ayat selalu nak macam nih) tapi tu la..terasa cam da xpandai nak susun ayat je..bile baca balik, ayat cam dak sekolah rendah pun ade hohohoho..



okey bai

Sunday, May 01, 2011

when you believe



sepanjang masa cuti bersama mama, banyak benda yang kami bincangkan..terutama berkaitan umur aku..hidup aku..masa depan aku..

        
pilih yang terbaik untuk diri ina
yang bole bimbing ina
yang bole terima ina seadanya
yang jujur
mama terima dia seadanya dia



aku perlukan jawapan daripada Yang Maha Esa..sebab..aku suda mula confuse dengan apa yang ada dalam hati aku..serius aku confuse..

esok keje, lepas keje pegi tenangkan diri dengan beriadah...


okey bai

Wednesday, April 20, 2011

smile



ouh..patutlah aku penuh emosi dua tiga hari lepas..rupanya nak datang bulan ^______________^ ..maafkan saya..memang perangai akan jadi macam tu..sensitif, hati jadi berdebar ( kurang selesa maksudnya), a little bit manja (kalau kahwin, saya tau nak tunjukkan macamana), menangis ( bole dikatakan memang akan ade simpton macam ini)<---- ini memang tak bole dielakkan aduih..

dua malam lepas, tengah texted bersama dia, terkeluar pasal jarum amek darah, suntik menyuntik neh..aku agak fobia dengan jarum..apa apa jarum yang berkaitan di hospital tu lah..aku TERcerita tentang peristiwa darjah satu, dimana budak tahun 1 kan ade kene cucuk rubella ke apa ntah aku lupe..akulah sorang2nya kene gi cucuk kat klinik persendirian sebab aku lari satu sekolah dan cikgu terpaksa kejar aku keliling satu sekolah sebab aku tanak kene cucuk..kakak aku? rilex je kasi lengan dia ke misi ..

dua tiga nak abes semester diploma di kuantan, aku demam teruk (oh, dulu imunisasi badan aku tersangat teruk..dalam satu semester, ade la 2-3 bulan aku mesti demam).. dengan kentalnya aku gi klinik sorang sorang walaupun aku jalan da macam mayat hidup (waktu tu ade boyfriend tapi tak gune sesen pon huh ! <-- forgive me for my bad manner, skang kan emo sebab datang bulan kikiki ^_^)..aku tak kesah pon nak buat bende sensorang neh sebab aku agak hati kering jugak orangnya..tapi bile da consult ngan doc, cek sana sini, doctor cakap aku mungkin kene denggi



"okey, awak pegi ke bilik khas tu, mintak dengan pakcik yang bertugas amek darah, nanti datang jumpe saya balik"



"erk, apa doctor, saya tak dengar (dan2 xdengar)"


doctor tu senyum je..cis malas layan ah tu..aku terus gi bilik tu, jumpe ngan pakcik tu..dia cam tau2 je..tapi serius, aku suka pakcik tu sebab dia ade sifat kebapaan..yang amat..sebelum amek darah ade prosedure bla bla yang aku kene wat..pastu bile pakcik tu cakap dia nak amek darah, dengan tetiba, tanpa ade pape insiden, aku terus terisak..oh, lupe nak cakap, selama ni, kalau aku kene dengan situasi ini, mama memang akan ade dengan aku..kakak aku? automatik aku tanak dengan dia..aku nak dengan mama jugak..okey balik pada cerita, pakcik tu terkejut sangat2 sebab aku tetiba nangis..automatik dia pegi dekat aku, peluk bahu aku then pujuk aku..oh, masa tu aku langsung xpk pakcik tu nak amek kesempatan ke apa sebab dia pgg bahu aku tu macam ayah aku pegang bahu..dia pujuk aku? sama macam mama pujuk aku..then, bile aku da nampak stabil sket, dia pun amek darah..serius aku langsung xrasa..tapi bile pakcik cakap macamni



"tak sakitkan dik..macam kene gigit semut je kan"  <--- alolololo, terasa macam aku budak umur 6 tahun plak padahal time tu da tua bangka ahaha.. tapi serius pakcik tu memang baik.. ^_^


bile aku cite kat dia, dibantainya mesej panjang ni



ahahahahahhahahahahahhahahahhahahhahahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahhahahha (bayangkan tiga muka surat okey..bazir bil je)



kurang asam punya orang tua gelak dekat aku..tau ah dia keje kat hospital..konon gile kental la jiwa an..tapi bile dia mesej aku macam ni, perasaan aku? haih, xtau nak cakap macamana



"nanti awak pregnent, macamana ni kalau takut ngan jarum..kan memang kene ade amek darah nak check ade kencing manis ke bla bla (dah keluar term2 medical aduh)..kalau awak tak kuat, macamana?"



"kalau saya tak kuat, saya nak hubby saya ade ngan saya,macam mama saya ade dengan saya"



" hubby awak memang kene ade..tu kan baby awak dengan dia..namakan hidup bersama"



"^_____________^ insya Allah, i hope he has a responsibility to me and my baby"



hei, dia keluarkan bende bende pasal baby nih serius aku nak baby..naluri tu dah kuat sebenarnya..he actually has a good attitude..caring tu ade..cume aku tak bape kenal dia, dia takpe xkenal aku sebab dia lelaki kan..lepas kawen pun dia bole nak bercinta..tapi aku tak..aku nak kenal dulu sebelum kawen dan aku tanak aku menyesal dengan apa keputusan yang aku amek lepas tu..sebab tu waktu aku borak panjang ngan dia, aku ade cakap, once aku amek keputusan nak kawen ngan dia, itu bermakna aku akan amek semua risiko yang ade, aku akan terima segala keburukan dia tanpa ada rasa menyesal sedikit pun..dan..aku nak dalam diri aku,sifat terima diri dia seadanya ade dalam jiwa aku sebab aku nak taat setia dan sayang dia sampai mati ! walaupun, ya, aku dengar suara dia agak kecewa sebab aku kasi jawapan yang bukan yang dia nak, tapi dia tetap terima..



lepas broke up dengan boyfriend, aku da janji aku nak cari someone yang aku bole pikat mak dia dulu sebab senang bile balik umah mak mertua, aku bole masak dengan mak mertua dengan rasa tenang..bole gelak2 dengan mak mertua, bole geletek2 mak mertua (aku ade pengalaman yang kurang manis bersama mak boyfriend)..so, itu matlamat aku..matlamat kedua? of course la adik beradik ipar aku bole masuk geng..kalau x, macamana nak wat kuih raya bersama an an ann



hah, serius hati rasa lega skang..sebab aku da tau kenapa aku emosi..heee..okey, da tau aku takut apa an? sampai skang aku xle handle pasal snake (ewwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww) dan jarum..so, korang mesti ade jugak kan bende yang korang takut? <--- dan dan tanya soalan macam ah ramai sangat baca blog aku ..pastu poyo tanya soalan bile yang kat atas tu dok bebel bende yang ntah pape agagagagga



okeythanksbai !

Monday, April 18, 2011

thinking of you

hari ni tewas jugak aku..tetiba hati sebak..ni padahnya kalau aku tak bizi..keje separuh hari, balik rumah, keluar balik teman mama gi bank then balik rumah.. sensorang..pikiran melayang..bile mama dan ayah dijemput ke rumah mak ayah dia, aku tinggal sorang2.. g kat ruang tamu, duduk bertingkuh depan balang ikan emas mama, tetiba aku terisak..okey, 10 saat sahaja menangis..tapi aku rasa lega yang amat..nak tau, tetiba dua ekor ikan emas yang comel berenang betul2 depan aku..seolah2 mereka mendengar tangisan aku..dengan penuh sabar..thanks comel comel sayang kerana telatah kamu berdua..

penuh semangat aku berjanji dengan kawan aku, aku TAKKAN nangis untuk benda benda yang remeh temeh.. aku cuba bayangkan anak anak kecil yang kehilangan ibu bapa...mereka lebih sakit untuk tempuhi hidup mereka kalau nak bandingkan masalah kecil yang sebesar kuman je..tapi hari ni aku tak mampu..tak mampu untuk tahan air mata..maafkan saya

bole saya nak buat satu pengakuan? sebenarnya dulu, awak adalah insan yang teratas dihati saya..cume saya tak  nak mengaku benda itu sebab sy kan pemalu :) , okey, tutup cerita



Tuhan
jika dia diciptakan untuk ku dan aku dari tulang rusuk nya,
panjangkan jodoh antara kami
berikan dia kesempatan untuk membimbingku dan anak anak

tapi
jika dia bukan untukku, boleh memudaratkanku
jauhkan lah dia dari ku
agar kami sama2 tak terluka
dan aku pasti semua yang berlaku ni semua ada hikmahnya
Kau Yang Maha Mengetahui segala galanya


with love

Thursday, April 07, 2011

selangkah demi selangkah

gamba lepas balik kerje
lalaala..kerja kerja


rindu blog busuk neh..nak update tapi tak tahu nak mule kat mana..kalau pasal kerja, alhamdulillah, big boss da mule percaya dekat aku untuk handle customer..so, aku la yang kene amek booking..skang tgh blaja marketing yaww..subject yang tak pernah aku amek tapi menarik..customer? well, biasalah, kalau hidup ni ade link dengan manusia lain, akan timbul pelbagai ragam..ragam yang baik dialu alukan tapi kalau ragam yang meloyakan? muke nak tak nak memang kena senyum..ni lah yang kena terima kalau bekerja dalam bidang service.. oh, hari ni pengalaman amek booking, berdepan dengan pakcik yang gatal panggil aku sayang (tak sedar da tua bangka) dengan budak budak hingusan yang nak sewa bilik sebab nak beromen..ni cabaran yang aku dapat dalam business ni..tapi serius aku suke sebab banyak benda yang aku belajar dan banyakkkkkkkkkk sangat benda yang mencabar minda aku..akhirnya otak aku da berjaya bangkit semula.. kreatif !


oh, da makin maju setapak sebab dia panggil aku comey ari ni..suke suke ! *blushing*

Thursday, March 24, 2011

no name

takde masa, takde mood tapi banyak cerita yang berlaku, tapi tu lah..ade kekangan nak bagitau..satunya sifat malas dah sebati dalam diri..macam dah takde sifat rajin langsung nak meng update.. cerita banyak.. tapi tu lah.. yang aku pegi ulang ayat tu kenape?

dah hampir tiga minggu..yep..tak sampai sebulan lagi.. moga Tuhan tunjukkan jalan yang sebenar benarnya..aku ni pun mengade..setat semalam la nih..hati tak tenang..setan dok cucuk cucuk hati neh..kadang2 mesti nak pk yang bukan bukan.. adoi.. matured skettt please ! kerja kat office skang pun dah kurang, makinlah perangai aku ni nak meroyan..adoi !

upss.. rupenya datang bulan theehehe..takpe hati..just have a faith ! okeyyyy ! follow the flow, be patient, be strong, always smile, jaga perwatakan, jaga muke , jaga badan..serius tak jaga padahal tak makan mana pun !


okey bai !

Sunday, March 20, 2011

through the tree - part 2

tetiba balik keje, emo datang..tetiba air mata keluar.. terisak isak nangis..okey, aku yakin aku letih..tapi, bile makin banyak air mata keluar, makin aku tau, aku rindu yang teratas dihati..

rindukan saat saat dia beri pendapat, menenangkan hati bile sedih, dengar kata kata hikmah daripada dia, cerita tentang kegemaran dia, cerita sedih dia, melihat dia tersenyum, makan makanan kegemaran kami bersama dan aku berkongsi segala kegembiraan yang aku dapat dengan dia..

yang pasti, aku sekarang rindukan kata kata bernas daripada dia..selepas dia, aku xberkesempatan lagi berjumpe dengan seseorang yang seperti dia..serius terlalu rindu kan dia , nak2 aku dengar lagu yang dia pernah like dalam facebook.. i keep repeating that song until now !

serius aku rindu !

Monday, March 14, 2011

i love her !

da tak banyak masa di sini..selasa, akan ke airport bersama kakak, jumpe dengan her MIL sebelum MIL berangkat ke mekah..oh, lupe, aritu waktu kakak ke airport nak jumpe MIL, rupanya mereka tak jadi pegi mekah sebab visa tak dapat..how come? sedih sebab batch yang pegi ni semua warga emas..so, agak tak patut sebenarnya bende ni berlaku..tapi, ni dugaan sebenarnya..then, dapat berita terbaru yang visa mereka alhamdulillah da dapat dan final result, berangkat pada hari selasa..pastu, dalam kul 5 plak, turn aku pulak naik..sedihnya T______T ..dalam dilema, sebab aku still lagi nak stay ngan kakak aku, tolong apa yang patut tapi tanggungjawab aku untuk bekerja sebenarnya da ade dibahu aku..so, kene ade sifat rasional dan juga professional (kalau x, sia2 je aku belajar di kolej professional mara kalau xde sifat tu ! <-- okey, ini mengarut)


kalau nak ikut datang kl, memang selalu jugak la aku sampai sini..mujur jugak ade makcik2 kan..berkembang la jugak sepam dua otak aku..takdelah dalam tempurung sangat..tapi lain tau kalau MENETAP kat sini dengan datang nak BERJIMBA..lain..tu je..tapi serius, dok sini, yang paling best adalah part menghabiskan duit..uih, laju je kalau bab nih =.= ..xpe, balik je kampung, terus kene handle resort..alhamdulillah jugak kan..xde la buang masa..ekceli aku sebenarnya sepatutnya balik awal sebab pakcik aku da letak nama aku dan dibawah tanggungjawab aku untuk sign cheque2 yang ade..so, mulai sekarang, aku kene bukak kitab akaun balik..pastu kene tekan butang f5 dalam otak dan kene belajar !

bulan 4, start cari maklumat untuk paper work..ade masa lebih kurang tiga bulan untuk siapkan..harap harap aku bole catch up..cari pengalaman..bekerja dengan golongan professional..kutip mana yang berguna..mana tau, bole sambung master kan..doakan untuk itu..

oh, semalam, pegi berjumpe dengan wanita kesayangan saya !

wanie tak tau pun aku snap gamba ni hee



lepas wedding kesayangan yang satu ni, kami langsung tak jumpe..lepas je wedding kesayangan ni, kami langsung tak keep in touch..serius masing masing busy..aku kadang kadang lepas je balik kelas ritu, terus tido..bangun mesti nak kul 3 pagi sebab aku tak semayang isya` lagi then sambung tido..bangun subuh, siap2 ke kelas dan begitulah seterusnya selama 3 bulan..terasa sangat serba salah dengan kesayangan yang satu ini sebab langsung tak tanya khabar..


walaupun jumpe dua jam je tapi kami banyak berborak..terima kasih dengan nasihat itu..saya akan pertimbangkan benda tu walaupun saya da give up..Allah itu mengetahui ..saya da cuba sedaya upaya saya..

terima kasih kerana selalu mendengar setiap bait kata saya..dari dulu sehingga sekarang, kamu tak pernah gagal bersama saya

terima kasih menemani saya makan sushi ^______________^ , walaupun awak tak suka tapi awak cube juga makan disebabkan saya ..kesian awak..sorry T_T ..tapi enjoy sangat makan dengan awak sebab walaupun awak tak suke, tapi awak suke mencube..itulah sifat awak yang saya kagum selama ni..awak suke mencuba benda yang baru, walaupun bende tu awak tak suke ke, tapi awak cube jugak sehingga berjaya (maksud saya tentang kerjaya awak, hidup awak)..awaklah idola saya untuk itu..insya Allah..doakan untuk saya


nanti ade jodoh, kite jumpe lagi :)

oh, esok mau berjimba bersama kakak dan kawan kawan dia yang happening buat kali terakhir..skang, sepupu kecil kami ade di UPM..last minute punya plan..perancangan aku ngan kakak, lepas je anta makcik aku ke mekah ari sabtu terus ke seremban..so, dari seremban la kakak akan anta aku ke airport..lagi dekat..che he coll kitorang sebab che he takleh anta amal, aifa dan alia ke debate class tu sebab che he dan ayah zi ade emergency meeting kat taiping..so, rancangan berubah..pagi ini, dalam pukul 8, kami kene bawak mereka pergi mendaftar untuk debate class.. untuk seminggu cuti sekolah ni, mereka tak rehat lagi dari aktiviti..tersangat bagus mereka punya jadual hidup.. <3 

bai

Friday, March 11, 2011

BIG BANG - Secret Garden Parody









ahha.. video yang menceriakan hidup aku arini..takleh bayangkan (tapi bile aku tengok, serius pecah perut aku) TOP jadi selembut macam tu..dala suara garau.. GD ngan TOP dan TOP ngan seungri was kissed? oooo emmm giiiii ... memang gile lawak ! sanggup mereka berlakon ahaha..

yang paling comellllllll mesti la my daesung ^__^ nak nak mase dia jadi pompuan tu..da kene da ngan dia..jadi makcik kepoh..yang jadinya mate dia tu lah..da la small eyes..pastu pakai eye lashes..pastu nampak mate tu besar pastu mulut nak kepoh.. i like !

fuhh.. arini da selesai jogging..maksud aku jogging untuk organ dalamana..iaitu dengan ketawa..so, ceria ceriakan hari anda ! jangan bersedih okey..


bai !

Thursday, March 10, 2011

my other half


seharian jugak aku dok melangut sorang sorang..kakak pegi KLIA, anta MIL ke mekah..awal perancangan nak ikut tapi dok bilang duit macam tak berapa nak cukup nak bayar ERL =.= ..nape tak pegi je ngan kete? ahh same je ..duit kene jugak hulur nak bayar parking..kene jimat ! tanak mintak da duit dengan daddy..segan T_T


tulah aku..kalau takde kakak aku, memang mati kutu dibuatnya..haih..mungkin perasaan halus yang kami ade ni kot..aku, bersyukur sebab Tuhan kasi aku nikmat ni..nikmat perasaan yang mampu kami kongsi sesama..walaupun kadang kadang kami tak cite pape pun..maknanya kami sendiri sendiri paham..sendiri sendiri tahu.. sendiri sendiri ase.. ajaib..unik..

waktu aku kecik dulu, ramai jugak tanya kalau aku demam ke, aku sakit ke, kakak aku pun ikut sama sakit? oh, tak sampai tahap tu..tapi lagi unik :) ..kalau aku sedih, dia secara automatik akan rasa aku ade masalah..walaupun aku langsung tak cite pape.. unik tak ? ^_^ ..kalau setakat sakit demam tu, bagi kami, kami da rasa sama sama dalam perut mama..mungkin sebab tu, lepas je lahir, kami xdelah menyusahkan mama ayah utk jaga kami ( terima kasih Tuhan) ..mama ade jugak cite, kalau sorang demam, sorang tu je demam..so, takdela mama ayah bertungkus lumus nak jaga kami .. tapi (ade tapinya) ..ayah pulak cite, kalau kami nak membuang ke, nak susu ke, memang serentak..ha, yang ni memang mama ayah aku kalut hee..oh, kalau keadaan gembira, tayah cakap, kami akan share everythings ^______^ <3

mengaku, zaman sekolah aku dr form 1 sampai form 5, aku memang langsung takde kawan baik..aku tak rapat dengan budak kelas..so, bile kelas aku takde cikgu ke, aku AKAN ke kelas kakak aku, intai2 kot kot ade cikgu ke ape..kalau takde, aku akan masuk dan borak borak dengan kakak aku dan kawan2 kelas dia (form 4 dan 5, aku separate kelas : AKU - kelas akaun KAKAK - kelas sains) ..waktu rehat la yang paling aku tunggu ! beli keropok, masuk kelas dia dan bole aku main pingpong dengan kawan kawan kelas dia ! serius i had fun with them ( mereka terpaksa dok kelas kimia yang meja panjannnnnnng dan ade penunu bunsen bagai tu sebab waktu tu kelas xcukup =.= ..nak tambah bangunan, maklumlah, di bandar kb mana la ade tanah da)

lepas SPM, serius masa tu adalah masa yang paling aku suffer..kakak aku dapat Uitm kuantan dan aku masuk form 6..tetiba aku jadi pasif..tak dapat terima hakikat dia takde dengan aku..hari hari, aku balik dr sekolah mesti nangis..nak gi belajar kete, mesti nangis..nak gi mana mana mesti aku nangis dulu..sebab aku tak dapat terima hakikat aku kene berdikari da..serius, nak adapt bende ni memang amek masa yang agak lama..berterima kasih utk kawan kawan baru (nik, sheera, riki, hakimi- sekadar menyebut beberapa nama), aku jadi excited nak gi sekolah lepas tu..sebelum kakak aku bole transfer Uitm kelantan, hampir setiap hari aku coll..bukan sekali sehari tapi ntah bape banyak kali..sebab setiap apa yang aku buat, aku WAJIB akan update dengan dia..

lamaa tu, aku baru bole terima hakikat..contohnya lah, kami tak pernah berpisah TAPI SATU HARI NANTI, nak tak nak, aku kene terima hakikat jugak aku ngan dia memang akan berpisah..


waktu merisik


macamana perasaan aku bile aku dapat tahu kakak aku ade yang teristimewa? SERIUS AKU TERGUGAT ! ahaha..abang ipar aku penah cakap kat kakak aku (lepas tu kakak aku bagitau aku, well kami kan takde rahsia) kenapa dia rasa aku tak suka dia =.= ..sorry..perasaan semulajadi..memang agak lama aku amek masa sampai aku bole terima semua..alhamdulillah, aku dapat seorang abang ipar yang TERAMAT BAIK.. supportive..waktu aku kapel dengan ex boyfriend aku, dia ade cakap dengan kakak aku (as usual, kakak aku mestinya bagitau aku) dia tak suke hubungan ni TAPI dia tak halang..asal aku gembira dan bahagia..sekarang, baru aku tau kenapa abang ipar aku tak suke..terima kasih..sebab ada dengan ina waktu tu..


sebab tu, waktu dia kawen, aku tak nangis..semua orang pelik even cuz aku ( teh ) , sebelum kakak aku sah bergelar isteri, teh termenangis..dia tanya aku kenapa aku tak nangis..dia ase sedih sebak je..tapi dia tengok aku steady je..kenape eh? sebab aku dapat rasa, aku lepaskan kakak aku kepada seorang yang bole jaga kakak aku..so, itu tandanya aku gembira..bile kite gembira, kite takkan menangis ^_^ ..teh antara sepupu yang paling rapat dengan kami, no wonder dia ade perasaan sebak dan sedih :) ..thanks teh..love you ! 

ouh..macam sepanjang hidup kami, kami hanya ade perasaan gembira dan penuh kasih sayang saje kan..no no noooo.. penah gaduh? SELALU.. jangan tak tau, waktu kami kecik kecik, kalau gadoh, bukan hanya perang mulut je tau..siap ade sesi tumbuk menumbuk, flying kick bagai..jangan main..sampaikan mama selalu jugak nangis bile tengok kami gadoh..mesti dialog sama je mama ucap `kenape la anak2 mama salu gaduh..da la mama ade 2 orang je anak sobs sobs sobs (adik aku takde agi okey` ..tapi miracle, lepas aku sepak kau, kau tumbuk aku,terajang sama sama, 5-10 minit lepas tu kami sambung borak.. gile kan ahaha


adik bongsu kami penah merajuk sebab kami tak kasi dia masuk geng..dulu waktu kecik kecik, bile dia datang bilik kami nak tido sesama, kami halau ( uh ! gile kejam) , bile dia borak borak, kami langsung tak pay attention ( uh ! sangat kesian), bile jalan jalan di mall, kami suh dia jalan dengan mama dan ayah ( seriously memang sangat kesian) ..tak patut kan kami sebagai kakak layan dia cenggitu T___T ..biane (bahasa korea = maksudnya sorry) , nak wat macamana..kami dari dalam perut lagi dah berkongsi tali pusat, makanan, segalanya bersama..so, bile adik aku lahir, kami jeles..kami lancarkan perang..tapi, sekarang, jangan mainn..kami bertiga memang kamceng..sebab aku dan kakak SANGAT SAYANGKAN ADIK KAMI !


da besar da pun adik kami yeay


kalau kakak aku sedih kan, contohnya macam skang, ade satu proff (orang amareka yang bangang), yang anti melayu (bangang kan..dah la kau cari rezeki kat sini) kasi markah yang memang tak masuk dek akal..oh, kakak aku da dapat result master dia yang last semester punya..semua dapat A dan B (alhamdulillah) kecuali subjek proff neh..to the S, to the H, to the I, to the T betul perangai..so, memang langsung tak puas hati..so, kakak aku geram sampai dia boleh menangis (geram, bukan sedih)..yang peliknya, aku pulak yang beria nangis..aku taleh tengok dia sedih..sebab dia la yang salu usik2 aku, buat aku marah..dia yang menceriakan hidup aku dengan lawak lawak dia (dia suke gune perkataan usop dalam hantu kak limah pulang ke rumah..KITE BAKO..KITE BAKO..serius lawak)..jarang aku tgk dia nangis...dia seorang yang berjiwa kental dan keras hati..bile dia sedih, aku jadi dua kali ganda sedih..


alamak panjang plak entry neh..memang aku sengaja tulis pasal kakak aku sebab aku nak buat satu entry khas untuk dia..so, conclusionnya, aku bangga sebab dipilih oleh Allah S.W.T utk punyai seorang kembar dalam hidup aku (bukan riak ye)

oh ye, berkaitan dengan connection between our soul, baru je berlaku..ritu teman kakak ke KLIA sebab abang ipar balik dr out station from kuching..dia amek tiket last flight balik kb..dalam kul 10lebih jugak la..aku jenis pembimbang orangnya so, aku risau kakak aku sorang2 bawak kete nanti balik ke serdang..dekat 2 jam jugak aku dok melangut kat mekdi sambil online..pastu tetiba aku kemas kemas laptop dan terus keluar mekdi..jalan xsampai 5 langkah nampak kakak aku ngan abang ipar aku tengah jalan nak ke tempat aku..waktu tu, kakak aku xcoll pon..aku dapat ase dia dr little taiwan gerak ke mekdi

so, ade paham?  


Loading...